Als het niet kan zoals het moet … (51)

De tien woorden in dit verhaal zijn: plakken , berg, feestjurk, koning, paars, cijfer, chauffeur, step, hijskraan en honger

Als het niet kan zoals het moet… Dan moet het maar, zoals het kan! 

De school van Nadia staat vlak bij een bos en een mooi paars gekleurd heideveld. Er ligt een weg tussen. Meestal is het lekker rustig. Maar nu zijn ze al een paar dagen bezig om een groot aantal bomen om te zagen. Dat is wel te horen. De stammen worden opgestapeld. Er ligt al een hoge berg. Toen Nadia vanmorgen op de step naar school kwam, waren ze al druk bezig. Nadia woont vlak bij de school. Ze hoort het gezaag dus vaak.

Toen de kinderen tijdens het speelkwartier op het schoolplein kwamen, kwam er een grote wagen aanrijden.
Het was een grote hijskraan.
Er stond al een grote open vrachtwagen. Het hout zou dus wel snel verdwijnen.

Als ze allemaal weer binnen zijn zegt de juf van de klas van Nadia: ‘Jullie zien daar de open vrachtwagen staan. Er staat een nummer op.
Nu moeten jullie goed luisteren. Johan wat is het eerste cijfer’. ‘
Dat is een 5′, antwoordt hij. ‘Juist, nu jij Jaap. Wat is het laatste nummer?’
‘Eh.., dat is een 7’. En nu een vraag aan allemaal. ‘Wie weet hoeveel dat is 5+7?’ Bijna allemaal roepen ze 12. ‘Oke! Valt jullie iets op aan dat nummer op de wagen?’ De meesten zien het! Jij ook? Je kunt het weten, als je goed geluisterd, of gelezen hebt! Succes!

Tussen de middag, als ze naar huis gaan om te eten lopen een meester en een juf een eindje mee.
De chauffeur en nog een aantal werkers zijn aan het eten. ‘Jullie zullen wel honger hebben’, zegt de meester. ‘Eet smakelijk!’ ‘Broodjes met dit lekkers smaakt prima’. zegt één van hen. Hij houdt een pakje met plakken ham omhoog.

’s Middags gaat de klas van Nadia eerst gymen. Het gymlokaal ligt een meter of 10 achter de school. Je hoort het lawaai van de werkende mannen daar veel minder.

Als ze klaar zijn met de gymles zegt de juf:
‘We kunnen beter hier blijven. En ik zal jullie vertellen waarom.
Ik wilde jullie een verhaaltje voorlezen.
Hier kunnen jullie mij beter verstaan dan in de klas. Ga maar rustig op de grond zitten’.
De juf pakt een boek. Ze zoekt het verhaal op en begint voor te lezen.

Het verhaal gaat over een koning, die een feest geeft. Hij heeft een mooi pak aan en de koningin een heel mooie feestjurk. Er komen veel gasten. Er gebeurt veel. Leuke, maar ook enge dingen.

Heel spannend allemaal. Als het verhaal voorgelezen is, klapt de juf het boek dicht. ‘En nu terug naar de klas. Kunnen we nog een paar liedjes zingen en dan…op naar huis’.