Een weekendje in en om de keet! (100)

De tien woorden in dit verhaal zijn: waterval, prikpen, sneeuw, zee, zeep, kikker, bank, vlek, kleed en kippenhok

Brigit en Felix hebben, met hun ouders, een weekend lang hun eigen huis verlaten. Zij verblijven in de hut van oom Danny. Dat is een echte natuurliefhebber! De houten keet, zoals oom het altijd noemt, staat in een bosje op een heuveltje. En een uitzicht dat je van daaruit hebt over de heide!! En als je goed kijkt, kun je in de verte een vennetje zien!

Gisteravond zijn ze gekomen. Spulletjes uitpakken was zo gebeurd. Zelfs de eieren, die ze onderweg gekocht hadden, bereikten heel de kast.Β  De eieren hadden ze onderweg gekocht bij een klein boerderijtje met een kippenhok. Om eieren te kunnen verkopen, moet je natuurlijk wel een aantal kippen hebben. Die waren niet op een hand te tellen. Dus meer als ……

De boer zat op de bank buiten, toen de kopers er aan kwamen. Hij zag er heel vermoeid uit.Β  Hij had een klusje gedaan. Wat dat geweest was, vertelde zijn vrouw. Hij was aan het schoonmaken geweest. Een vlek, die hij zelf gemaakt had, op een kleed. Eigen schuld, dikke bult! Dat had zijn vrouw gezegd. Had hij maar voorzichtiger moeten zijn met de rode wijn. Hij stootte het glas van de tafel. Zoveel als mogelijk was, had hij opgeruimd. Maar ja, niet genoeg! Daarom moest hij vandaag weer aan de gang. Nu met water en groene zeep!

De weekendgangers staan zo vroeg mogelijk op. Als het mooi weer is, zijn ze zo veel mogelijk buiten. Als het ontbijt op is, gaan ze wandelen. Ze lopen ook bij het ven langs. Brigit en Felix lopen daar, soms voorover gebogen, te loeren, of ze een kikker, of ander beestje zien.

“Pas op!” roept Brigit naar haar broertje. “Daar ligt een prikpen!” Pa raapt het steekding op. Hij zorgt, dat hij het veilig in zijn broekzak kan doen. Straks in de keet handen goed wassen!

“Ik heb gisteravond een verhaaltje gelezen, op mijn IPad, van jufpennelinavertelt! Het ging over een waterval. Zoiets zal je hier niet zo gauw zien!” “Mijn juf leest die verhaaltjes vaak voor. Ook over een zee en golven!” “Er zijn al heel veel verhaaltjes van haar”, zegt Brigit. “Ik heb er al 98 gelezen. Nog 2, dan gaat onze meester de vlag in de klas uithangen! Dat heeft hij gezegd.”

“En trakteert hij dan ook?”, roept pa lachend. “Vast en zeker. Hij vindt die verhaaltjes leuk voor de kinderen. Vooral het zoeken naar de woordjes. Dat is een spelletje doen tijdens het lezen. En je moet goed opletten!” “Je slaat 2 vliegen in 1 klap!”, zegt mama!Β 

Zij kijkt om zich heen.
“Morgen kan het er wel eens wat anders uitzien. Er is vannacht kans op een beetje sneeuw!” “Ach,” zegt pa, ” zien we morgen een ander plaatje dan vandaag!”