Goed voor je lichaam. Buiten werken en verse groente eten! (117)

De tien woorden in dit verhaal zijn: regenpak, stemmen, wortels, roos, koelkast, schaal, laarzen, sneeuwstorm, plezier en117) bel

Wortels uit de grond halen? Dat heeft Wolter vaak gezien! De eerste keer is dat een paar jaar geleden geweest bij opa! Die had toen een stukje grond naast zijn boerderij. Hij teelde daar verschillende soorten groenten. Niet veel! Alleen voor eigen gebruik. Zijn kinderen, die zelf ook een gezin hadden, kregen ook vaak wat.

Wolters vader deed dat later in een volkstuin ook. Daar helpt Wolter nu vaak mee. Er is veel werk te doen! Hij heeft er veel plezier in. Siena, zijn buurmeisje, gaat vaak mee. Zij vind het ook leuk. Als pa en Wolter vertrekken, rammelt Wolter met een bel in de keuken. Als Siena thuis is komt ze direct!

Het karwei begint in het voorjaar. Eerst moet de grond zaai klaar gemaakt worden. Dan volgt er veel onderhoud. Het onkruid moet eruit! Het laatst, de oogst! Lekker verse groente! Als er dan weer een schaal met groente om te eten op tafel staat, is Wolter erg blij!

Weet je wat ook grappig is? Er staat, op de hoek van het stuk grond van pa, een plant. Die hoort daar eigenlijk helemaal niet te staan! Het is er een waar mooie bloemen aan komen. Als die gaan bloeien, worden er twee vrouwen blij gemaakt! De moeders van Wolter en Siena. Zij krijgen dan, zolang ze groeien en bloeien, een mooie bloem! Na elke keer als er gewerkt wordt in de tuin. Elk een grote roos. Die krijgen in beide huizen een mooie plaats in een vaas.

Het is vaak druk in de volkstuin. Veel gezinnen zijn dan bezig in hun eigen gedeelte. Maar gepraat wordt er ook. Vaak hoor je zoveel stemmen, dat je maar amper kunt horen wat er gezegd wordt!

Op een keer vertelde een oude man, dat hij ooit, tijdens een wandeling in Zweden, een sneeuwstorm meegemaakt had.
Het was zo’n spannend verhaal. De meesten wilden alles horen! Ze gaven hun handen rust en hielden hun mond dicht. Tja, een wonder dat die man nog leefde en alles kon vertellen!

Je begrijpt, dat er meestal gewerkt wordt als het mooi weer is. In ieder geval droog! Maar ja, de natuur gaat zijn eigen gangetje.

Zo kan het gebeuren, dat er plotseling een regenbui komt! Gelukkig zijn de mensen die dan laarzen en regenkleding bij zich hebben, bij voorbeeld een regenpak.

Maar het is ook mogelijk dat het erg warm wordt. Als de zon zijn uiterste best weer eens doet!
Dan boffen de mensen, die een lekker drankje uit de koelkast meegenomen hebben. De meesten houden daar wel rekening mee en zijn dan tevreden!

Men wil ook wel eens iets van een ander hebben. Niemand heeft alle soorten in z’n tuin.
Er kan dan geruild worden! Het is een leuke hobby, al dat werk! Maar buiten karweitjes doen is gezond. En lekkere verse groenten eten is dat ook!